Hoya

Hoya glabra

Hoya glabra<br>Copyright©mypos

En storbladig Hoya med stora vackra blad. Vill gärna ha en stor kruka och mycket vatten för att få riktigt stora blad. Blommorna är snygga men endast utslagna en dag. En Hoya man mest odlar för de stora och vackra bladen. Denna Hoya får bland de största bladen av Hoyorna.

Hoya glabra<br>Copyright©mypos Hoya glabra<br>Copyright©mypos

Hoya globulosa

Hoya globulosa<br>Copyright©mypos Hoya globulosa<br>Copyright©mypos

Hoya globulosa är en rätt så storväxt klängande Hoya. Är inte alltid så klättringsbenägen så man får hjälpa den och binda upp den / linda den. Får tjocka stammar. Bladen är rätt så tjocka och hårda och lite håriga med vacker teckning. Växer rätt så sakta.

Hoya globulosa<br>Copyright©mypos

En lite mer svårblommad art. Verkar vilja ha mycker värme och ljus för att blomma. Har fått den i blom ett par år nu under sommaren. Får häftiga knoppar som du ser här brevid. Blommorna är ca 2 cm i diameter och utslagen ca 1 - 1,5 vecka.

Hoya globulosa<br>Copyright©mypos Hoya globulosa<br>Copyright©mypos
Hoya globulosa<br>Copyright©mypos Hoya globulosa<br>Copyright©mypos

Hoya golamcoana

Hoya golamcoiana<br>Copyright©mypos

En Hoya med ett buskigare växtsätt. Tycker alltid det är svårt att odla dessa på något bra sätt så de ser snygga ut. Planterar många i samma kruka så får den växa och bre ut sig hur den vill. När grenarna blivit för långa så de hänger ner så så böjer jag helt sonika in den i krukan. Vill ha mycket ljus för att blomma. Låt den gärna torka upp endel mellan vattningarna.
Denna Hoya hette tidigare golamcoiana men det har blivit ändrat till golamcoana.

Hoya golamcoiana<br>Copyright©mypos Hoya golamcoiana<br>Copyright©mypos

Hoya griffithii

Hoya griffithii<br>Copyright©mypos

Denna Hoya fick vi med fel namn och hade den ett par år innan den blommade. Tyckte inte att den var speciellt rolig, inte så speciella blad och en felnamnad Hoya som man inte hade någon aning om vad det kunde vara. Men så en dag så blev det knoppar i den! Äntligen skulle vi kanske få veta vad våran Hoya var för något. Kunde ju aldrig drömma om att den skulle få så fantastiskt vackra blommor. Så efter att den hade blommat så blev den ju jättespännande, speciellt då ingen visste var det var för Hoya. Tog något år innan mysteriet var löst och vi fick reda på att det var en griffithii.

Hoya griffithii<br>Copyright©mypos Hoya griffithii<br>Copyright©mypos

Det cirkulerar visst en falskt griffithii, har inte sett den själv, men bladbilderna här kanske kan vara till hjälp att jämföra med. Vissa blad får rätt mycket silverstänk, andra är nästan helgröna. Bladen smalnar av och är väldigt spetsiga i toppen.

Blommorna är vita och ca 3 cm i diameter, baksidan blir ibland rosaspräckling. Första gången den blommade här hemma så hade den enbart lysrörsbelysning som ljus. Trivs bra i de flesta lägen, men inte dirket i sol. Jämn vattning.

Hoya griffithii<br>Copyright©mypos Hoya griffithii<br>Copyright©mypos
Hoya griffithii<br>Copyright©mypos Hoya griffithii<br>Copyright©mypos

Hoya guppyi

Hoya guppyi hör till eriostemma sektionen och alla dessa Hoyor är svåra att få i blom. De kräver mycket ljus och värme för att blomma. Bortser man från blommorna så är de lätta att odla och växer snabbt till en fin planta. Jag blandar i krossade äggskal i jorden till alla Hoyor i eriostemma sektionen då dessa hoyor växer på kalkrik mark och därför trivs bra med extra kalk i jorden.

Hoya guppyi<br>Copyright©mypos Hoya guppyi<br>Copyright©mypos

En klättrande Hoya som har ludna / håriga blad. Vattnas rejält under den ljusa årstiden, på vintern låter jag den torka upp mellan vattningarna och då får den bara lite vatten. Blommade för första gången sommaren 2008, blommorna var utslagna länge, ca 2 veckor tror jag.

Hoya guppyi<br>Copyright©mypos Hoya guppyi<br>Copyright©mypos